duminică, 10 ianuarie 2021

5 CASTELE, CONACE ȘI CETĂȚI CARE POT FI VIZITATE ÎN CLUJ ȘI ÎMPREJURIMI

         Cred că tuturor ne-au plăcut poveștile cu prinți și prințese, în copilărie. Unora, cum sunt și eu, ne mai plac și acum, când suntem adulți. Poveștile ne mai scot din rutina și din viteza cu care ne trăim viețile, împărțiți cum suntem între joburi, case și copii. Și cine ar putea să spună povești mai frumoase decât castelele și palatele de demult, în care nobilii de odinioară și-au dus viețile luxoase?
        Dacă veți avea, vreodată, chef să vă urcați în mașină sau în tren și să faceți un tur al Clujului și împrejurimilor, vă sfătuiesc să nu ratați aceste minuni arhitecturale, unde vă puteți lăsa imaginația să zburde veselă, transformându-vă pe voi înșivă în prinți, prințese sau cavaleri. Mie îmi place să fac un exercițiu de imaginație și să mă gândesc cum ar fi fost să trăiesc acum câteva sute de ani, care ar fi fost viața mea și cum mi-aș fi petrecut timpul. 
 
    1. PALATUL BANFFY CLUJ-NAPOCA
      Palatul Banffy este cel mai important edificiu istoric al Clujului și o bijuterie arhitecturală în adevăratul sens al cuvântului. A fost construit în perioada 1773-1786, la comanda contelui Gyorgy Banffy, guvernator al Transilvaniei, în stil baroc, de către arhitectul german Johan Eberhardt Blaumann, care a primit salariul pe 100 de ani. Frontispiciul rococo are blazonul familiei Banffy și statui ale unor personaje din mitologia romană: Marte, Apollo, Diana, Perseu, Minerva și Hercule.  
        Palatul Banffy avea zeci de camere, cele de la parter fiind destinate bucătăriei, depozitelor și locuințelor servitorilor, în timp ce la etaj erau locuințele destinate membrilor familiei, dar și cele de oaspeți sau în care erau organizate baluri.        
       Un alt nobil clujean, Josika Miklos, descria, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, cum arătau încăperile Palatului Banffy, care aveau pe pereți "carpete din mătase roșie de damasc ardelean". Camerele membrilor familiei erau pline de mobilier greu, din lemn sculptat, de oglinzi venețiene și tablouri de mari dimensiuni. Din păcate, mobila a dispărut fără urmă, singura amintire a modului de viaţă extravagant al familiei Bánffy fiind o sanie aurie uriaşă, ornată cu un grifon imens, care se găseşte în adâncul depozitelor.
         Palatul era plin de oaspeți de rang înalt, în anul 1817 guvernatorul avându-i ca oaspeți pe împăratul Francisc I și pe soția sa Karolina Auguszta, care au fost în vizită în Transilvania, dar a fost oaspete aici și arhiducele Miksa. Palatul a fost vizitat de împăratul și regele Franz Joseph, de două ori, în 1852 și în 1887.  







            Bibliografie:


         2. CASTELUL BANFFY DIN BONȚIDA
        Castelul Banffy din Bonțida este favoritul meu, se află în reabilitare din 1999 și se pare că lucrărilevor mai dura câțiva ani, pentru că toate componentele se fabrică manual, după planurile originale. El este, de asemenea, și locația în care, de mai mulți ani, se desfășoară Festivalul Electric Castle și o parte din TIFF.
        Supranumit, în perioada sa de glorie, Versailles-ul Transilvaniei, castelul a fost construit treptat, începând din secolul al XVI-lea, câștigându-și aspectul final la mijlocul secolului al XIX-lea. Familia Banffy a intrat în posesia domeniul de la Bonțida în secolul al XIV-lea, prin donație regală. Cele mai importante etape ale construcției sale au fost cele realizate în stil renascentist și baroc, dar reședința nobiliară transformată în ansamblu castelar păstrează și elemente din perioada rococo, clasicistă și neogotică. Până la începutul secolului al XIX-lea, castelul renascentist, fortificat cu ziduri și turnuri, putea fi accesat prin turnul de poartă de șapte niveluri. La mijlocul secolului al XVIII-lea, reședinței i s-a adăugat o curte de onoare barocă, clădirile acesteia adăpostind școala hipică și grajdul. Din materialul de construcție obținut prin demolarea turnului de poartă, familia a construit moara din apropiere, care a fost folosită de comunitatea locală până în anii 1960. Ca rezultat al lucrărilor de construcție din secolul al XVIII-lea, a fost creat un parc francez, care mai târziu a fost reamenajat în parc romantic. Mulțumită acestuia, aripa către parc a fost refațadizată în stil neogotic.
        Fundația Transilvania Trust din Cluj-Napoca are grijă de castel începând din 2001, care în 2008 a fost retrocedat familiei Banffy. Fundația a demarat lucrări de restaurare extinse, desfășurate în principal în cadrul Programului de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, la care sper să contribui și eu, ca voluntar, la vară.
        Se povestește prin sat că, prin anii 70, regizorul Liviu Ciulei a filmat la castel câteva cadre din filmul Pădurea Spânzuraților și, pentru că avea nevoie de un foc, a dat foc unei aripi a castelului. Deși focul a durat doar câteva minute, pagubele au fost însemnate.
        Din anul 2001, în fosta bucătărie a castelului, acum renovată, funcționează o cafenea culturală, iar parcul și lacul din spatele castelului sunt ideale pentru picnicuri sau pentru relaxare.
 



 
         Bibliografie:
 
 
          3.  CONACUL GOGA DIN CIUCEA
         Avocatul Miklos Boncza s-a căsătorit cu fiica surorii sale, după ce i-a ridicat, la sfârșitul secolului 19,  un mic castel la Ciucea, o localitate aflată la 70 de kilometri de Cluj, spre Oradea. Din relația lor  s-a născut o fiică, Berta, care-și mai spunea și Csinszka. Csinszka s-a căsătorit cu Ady Endre, pe care-l curtase ani de zile, prin corespondență, în ciuda faptului că era cu 17 ani mai tânără decât el, fiind atrasă de poeziile poetului maghiar. 
        Nunta lor a avut loc în 1915 – la Budapesta, în secret, pentru că tatăl fetei nu era de-acord. În cele din urmă i-a lăsat, însă, să trăiască într-o clădire auxiliară a castelului pe care-l construise la Ciucea – clădirea care și azi se numește Casa Ady Endre. Au stat puțini ani aici – trăiau modest, poate și pentru că Ady Endre avea unele vicii. Și era și bolnav. Așa că în 1917 s-au mutat la Budapesta, unde Ady Endre a și murit, 2 ani mai târziu, în 1919. În lipsa lor, castelul a fost vandalizat. În 1920, Csinszka i-a scris lui Octavian Goga, care fusese un prieten foarte apropiat al lui Ady Endre, cu rugămintea de a cumpăra conacul. Goga a acceptat pe loc, deși nu avea bani suficienți și locul era, practic, o ruină. Dar a împrumutat bani de la Banca Agrară (280 de mii de coroane), apoi și-a convins soția, Veturia – “O văduvă nu se refuză și cînd acea văduvă este văduva lui Ady Endre, cumpăr proprietatea chiar dacă ar fi să o fac cadou cuiva.
         După moartea poetului, soția sa, Veturia, a donat conacul statului român, cu condiția să fie lăsată să locuiască în el până la moarte, iar conacul să fie transformat în muzeu.
        Vreme de 20 de ani, Veturia Goga a lucrat la Mausoleul Iubirii, locul de veci al său și al soțului său. Inițial, l-a abordat pe Brâncuși pentru acest proiect, dar, neavând răbdare să-l aștepte, a apelat la un alt arhitect. De fapt, a durat 20 de ani realizarea mozaicului de pe Mausoleu, pe care Veturia l-a făcut cu mâna ei. 
        Astăzi, Conacul este un muzeu dedicat celor doi soți, cu exponate extrem de valoroase, unele inestimabile. Se găsesc, pe cele două etaje ale clădirii, tablouri ale unor pictori celebri, un scrin al lui Avram Iancu, un pian la care au cântat Dinu Lipatti și George Enescu, o tapiserie de Lyon din secolul 18, o masă persană. Mai există dormitorul familiei Goga, care a fost conservat – cu un pat mic, pentru că soții Goga erau mici de înălțime – biroul poetului cu câteva dintre obiectele pe care le folosea zilnic și o bibliotecă de peste 6.000 de volume.  
 





          Bibliografie:
 
 
        4. CETATEA BOLOGA
        Construită, cel mai probabil, la sfârșitul secolului XIII, cetatea avea rolul de a supraveghea drumul care duce de-a lungul văii Crișului Repede. A fost atestată documentar pentru prima dată în 1304, sub numele de Sebuswar, fiind un punct important pe drumul sării.
        În 1399, Sigismund de Luxemburg îi donează cetatea Bologa lui Mircea cel Bătrân, în același timp cu cetatea Bran, aceasta devenind un refugiu pentru domnitor și pentru populația locală în momente de restriște. Pentru Vlad Țepeș, nepotul lui Mircea cel Bătrân, Bologa a reprezentat refugiul copilăriei.
        Din cauza puterii economice și strategice pe care o avea cetatea, sultanul Mehmed al IV-lea a dat ordin, în 1699, pentru demolarea cetății. Acest ordin a fost retras ulterior, după o donație consistentă făcută Înaltei Porți.
       Cetatea Bologa a fost considerată o proprietate valoroasă, de care aparţineau numeroase sate, locuri de vamă, întinse locuri de păşunat şi chiar şi târgul de la Huedin. Pe domeniul cetăţii au fost semnalate chiar şi locuri de extracţie şi de spălare a aurului.
        Cetatea este în reabilitare de anul trecut. Abia aștept s-o văd în toată măreția ei de odinioară.
        




 
            5. CETATEA LITENI
            Atestată documentar din anul 1324, sub numele de Castrum Leta, cetatea a avut un trecut foarte zbuciumat. În anul 1405, împăratul Sigismund de Luxemburg a dăruit cetatea orașului Cluj.
          A fost grav avariată ca urmare a exploziei magaziilor de pulbere din subteranele cetății la 12 februarie 1562, în urma unui asediu. În 1569 ruinele și pădurile aferente din vecinătate au fost dăruite lui Geczy Janos care a făcut cetatea din nou locuibilă, descendenții lui locuind aici timp de un secol (până aproximativ în a doua jumătate a secolului al XVII-lea). Numeroase legende se leagă de numele Geczy (numele "Cetatea Geczy" vine din aceasta perioadă). Nu există date precise asupra datei și cauzelor abandonării definitive a cetății, dar este probabil că aceasta s-a petrecut în timpul luptelor curuților conduși de Francisc Racoczi al II-lea, la începutul secolului al XVIII-lea.
           Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 094), cetatea apare sub numele de „Altes Schloß” (“Vechiul Castel”). 
           Deși pare ciudat, drumul cel mai scurt până la cetate nu este prin Liteni, ci prin satul Moara de Pădure și, din păcate, nu este marcat în niciun fel.
           Traseu: Cluj-Napoca – Florești – Luna de Sus – Vlaha – Săvădisla – Lita – Liteni – Săcel – (cotiți la dreapta pe 107N – drumul spre Valea Ierii) – Moara de Pădure.  
 


 
            Bibliografie: 
  

sâmbătă, 9 ianuarie 2021

7 CHESTII FUNNY DESPRE SCOȚIA (PLUS CÂTEVA MOSTRE DE UMOR SCOȚIAN)

     În general, Scoția e asociată cu kiltul, clima absolut imposibilă, whisky-ul, monstrul din Lochness și zgârcenia (care, by the way, e doar o legendă). Haideți să vedem și câteva fun facts despre Scoția.


    1. Un pinguin scoțian, pe nume Sir Nils Olav este, în mod oficial, colonel șef în armata Norvegiană
    El a fost, inițial, cavaler, apoi brigadier, fiind de fiecare dată promovat printr-o ceremonie luxoasă, în fața a 50 de soldați norvegieni, îmbrăcați în uniforme de paradă.

 

 
 
 
 

    2. Există un munte numit Penisul demonului
    Denumirea în gaelică este "Bod An Deamhain", care înseamnă "penisul diavolului", dar o traducere mai politicoasă în engleză este The Devil's Point.



    3. Animalul național scoțian este un unicorn, pentru că acesta este inamicul leului, simbolul Angliei
    Există nenumărate poezii și cântece despre lupta dintre cele două simboluri pentru cucerirea coroanei.

    4. Scoția are o echipă națională de polo pe elefanți
    Care, de obicei, câștigă campionatul.
 

    5. Orice scoțian care poartă lenjerie intimă pe sub kilt va fi amendat cu două bidoane cu bere
    Această lege ciudată a fost reglementată pentru prima dată în 1935 și este, cel mai probabil, o glumă, însă scoțienii o cam respectă.


    6. Encyclopedia Britannica își are originile în Scoția
    A fost ideea unui librar din Edinburgh, pe nume Colin Macfarquhar
 

    7. Prima relatare despre monstrul din Lochness a avut loc în anul 565 AD
    Conform legendei, servitorul irlandez al călugărului St Columba a fost atacat de "un monstru de apă".
 

    Și pentru că scoțienii au un minunat simț al umorului, să încheiem cu câteva glume tipic scoțiene.
    
    - One day Jock bought a bottle of fine whiskey and while walking home he fell. Getting up he felt something wet on his pants. He looked up at the sky and said,”Oh lord please I beg you let it be blood!”
   
    - After last night’s game between England and Scotland, 10,000 beer cans were left in Trafalgar Square by Scottish football fans. Both of them have been arrested.
   
     - Why do the Scottish wear kilts? The sheep can hear zippers miles away.
   
     - Is there anything worn under the kilt? No, it's all in perfect working order.
   
   

duminică, 3 ianuarie 2021

CINE A FOST ADEVĂRATUL DR JEKYLL/MR HYDE?

         Cred că mulți dintre noi am citit nuvela lui Robert Louis Stevenson, "Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde". Sau măcar am văzut filmul. Cartea, un thriller psihologic, este un adevărat studiu asupra dualității umane, aducându-ni-l în față pe inteligentul Dr Jekyll, care, în încercarea de a se descoperi pe sine, descoperă un adevărat monstru. Testând diferite substanțe chimice, în laboratorul său, doctorul eliberează monstrul, până atunci ascuns vederii, și se transformă, mai ales pe timp de noapte, în odiosul criminal Mr Hyde.
         Ce nu știe multă lume, este că Stevenson s-a inspirat din tumultoasa viață a lui William Brodie (Deacon Brodie), un tâmplar și consilier local scoțian din secolul 18, foarte respectat în societatea din Edinburgh. Asta, pe timp de zi. Pentru că noaptea, stâlpul societății devenea capul unei bande de hoți, care jefuia casele bogaților urbei, activitate necesară pentru menținerea stilului său de viață extravagant, care includea două amante, vreo 5 copii și pasiunea pentru jocuri de noroc. În calitate de tâmplar, omul era poftit în casele celor bogați, unde copia cheile de la uși și le folosea mai târziu, împreună cu ceilalți 3 acoliți, Brown, Smith și Ainslie, pentru a-i "curăța" pe bogătași de bunurile de preț.
          Ultima spargere a fost un raid armat la His Majesty's Excise Office, pe Canongate. Cu toate că Brodie a planificat singur spargerea, lucrurile au mers cât se poate de prost. Ainslie și Brown au fost capturați și au dat în vileag identitatea restului bandei. Brodie a reușit să fugă în Olanda, însă a fost capturat în Amsterdam și extrădat în Edinburgh pentru proces. Procesul a început în 27 august 1788, Brodie și Smith fiind condamnați la spânzurătoare, iar execuția a fost stabilită pentru data de 1 octombrie 1788.
          Brodie a fost spânzurat la Tolbooth, împreună cu complicele lui, George Smith. L-a mituit pe călău, pentru ca acesta să ignore un guler de oțel, pe care îl purta în speranța că va putea "păcăli" funia. Dar, în ciuda tuturor aranjamentelor pe care le-a făcut pentru ca trupul său să fie mutat rapid de la spânzurătoare, Brodie n-a mai putut fi resuscitat.
        Ironia finală a fost că Brodie a fost ucis de o spânzurătoare pe care el însuși o proiectase și s-a lăudat mulțimii că spânzurătoarea sa este cea mai eficientă dintre toate.
        Și pentru că vesticii folosesc absolut orice personaj sau incident istoric minuscul, care le-ar putea aduce turiști, în Edinburgh există o multitudine de cafenele, pub-uri și baruri care poartă numele lui Deacon Brodie, un tur (evident) și o casă memorială.







            
 
Bibliografie
         

 

 

vineri, 1 ianuarie 2021

POVEȘTI CU FANTOME DIN CEL MAI BÂNTUIT CIMITIR DIN LUME - GREYFRIARS KIRKYARD EDINBURGH

     Poveștile cu fantome au fascinat de la începuturile timpului și continuă să fascineze. În orașele din vest, se organizează tururi ghidate pentru turiștii doritori de senzații tari, în cimitire sau clădiri considerate a fi bântuite. Nu-mi dau seama de ce la noi nu se face asta. La Bellu, cel puțin, cred că s-ar sta la coadă.   
    Unul dintre aceste cimitire, presupus a fi cel mai bântuit din lume, este Greyfiars Kirkyard din Edinburgh. Mi-am propus ca prima vizită, pe care o s-o fac când ajung în capitala Scoției, să fie în cimitirul cu pricina, pentru că, deși sunt o fricoasă, pasiunea pentru istorie, cimitire și paranormal îmi depășește frica (sper).
       Înainte să pornim într-un tur virtual al fenomenelor poltergeist presupus a se fi întâmplat în Greyfriars Kirkyard, să trecem, puțin, prin povestea acestui cimitir vechi.
      Cimitirul a fost înființat în 1562, din porunca reginei Mary Queen of Scots, pe terenul din jurul unei foste mănăstiri franciscane, din cauză că locurile de îngropăciune din jurul Bisericii St Giles nu mai erau suficiente.
        În secolul 17, lângă cimitir a fost construită o închisoare, pentru cei 1200 de prizonieri capturați în bătălia de la Bothwell Bridge, dintre trupele guvernamentale și Covenanters (membri ai unei mișcări religioase și politice din sec 17, suporteri ai Bisericii Presbiteriene). În secolul 18, această zonă a fost integrată cimitirului și a primit numele de Covenanters' Prison.
        Cimitirul este asociat și cu Greyfriars Bobby, un cățel din secolul 19, a cărui statuie se află în fața intrării în cimitir, și care, se spune, a murit, veghind, timp de 14 ani, mormântul stăpânului său. Bobby este, de altfel, singurul cățel înmormântat într-un cimitir uman.
        Revenind la oile....ăăă...la fantomele noastre, se spune că atacurile poltergeist au început în 1999, când un om, probabil un jefuitor de morminte, a forțat intrarea în mausoleul lui Sir George MacKenzie, unde o forță malefică s-a dezlănțuit. Când omul a încercat să pătrundă în sicriu, a făcut un pas înapoi și a căzut într-o groapă veche, care conținea rămășițele putrezite ale victimelor ciumei de acum câteva secole. Bărbatul a fugit, țipând, din Mausoleul Negru (cred că mie îmi crăpa inima pe loc). De atunci, cimitirul a fost centrul unor evenimente stranii, legate de MacKenzie, în jur de 3000 de vizitatori raportând zgârieturi, urme de mușcături sau de arsuri pe corp. Cele mai multe atacuri au fost raportate în imediata apropiere a Mausoleului Negru, aparținând lui George MacKenzie, și în zona numită Covenanters' Prison, care se află după colț. În momentul de față, toată zona este închisă.
        Sir George MacKenzie, supranumit Bluidy (Bloody) MacKenzie, Lord Advocate, a fost unul dintre responsabilii măcelului organizat asupra presbiterienilor, în 1679, 1200 dintre ei fiind încarcerați, iar apoi fie torturați și executați, fie lăsați să moară de foame și de frig, și a fost direct responsabil pentru moartea a 18.000 de scoțieni, perioada în care s-a aflat la conducere fiind denumită "The Killing Time".
        S-au mai raportat fenomene paranormale și în clădirile de locuințe din spatele cimitirului, un locatar, pasionat de paranormal, jurându-se că are parte de incendii inexplicabile în fiecare locuință în care se mută.
        Acesta este unul dintre tururile organizate în Edinburgh. Poate ajungeți pe-acolo și riscați. 
 
        



 
        
     
         

Mausoleul Negru



Bibliografie:

-http://www.eatdrinktravel.com/most-haunted-graveyard-in-the-world-greyfriars-kirkyard/

-https://www.gonext.com/2018/10/31/haunted-edinburgh-two-tales-of-terror/

-https://en.wikipedia.org/wiki/Greyfriars_Kirkyard 

BISERICA LUI MATIA - SIMBOLUL CLUJULUI

  Nu există om care să fi trecut prin Cluj și să nu știe unde este biserica lui Matia (care, spre surprinderea multora, nu se traduce în rom...