vineri, 1 ianuarie 2021

POVEȘTI CU FANTOME DIN CEL MAI BÂNTUIT CIMITIR DIN LUME - GREYFRIARS KIRKYARD EDINBURGH

     Poveștile cu fantome au fascinat de la începuturile timpului și continuă să fascineze. În orașele din vest, se organizează tururi ghidate pentru turiștii doritori de senzații tari, în cimitire sau clădiri considerate a fi bântuite. Nu-mi dau seama de ce la noi nu se face asta. La Bellu, cel puțin, cred că s-ar sta la coadă.   
    Unul dintre aceste cimitire, presupus a fi cel mai bântuit din lume, este Greyfiars Kirkyard din Edinburgh. Mi-am propus ca prima vizită, pe care o s-o fac când ajung în capitala Scoției, să fie în cimitirul cu pricina, pentru că, deși sunt o fricoasă, pasiunea pentru istorie, cimitire și paranormal îmi depășește frica (sper).
       Înainte să pornim într-un tur virtual al fenomenelor poltergeist presupus a se fi întâmplat în Greyfriars Kirkyard, să trecem, puțin, prin povestea acestui cimitir vechi.
      Cimitirul a fost înființat în 1562, din porunca reginei Mary Queen of Scots, pe terenul din jurul unei foste mănăstiri franciscane, din cauză că locurile de îngropăciune din jurul Bisericii St Giles nu mai erau suficiente.
        În secolul 17, lângă cimitir a fost construită o închisoare, pentru cei 1200 de prizonieri capturați în bătălia de la Bothwell Bridge, dintre trupele guvernamentale și Covenanters (membri ai unei mișcări religioase și politice din sec 17, suporteri ai Bisericii Presbiteriene). În secolul 18, această zonă a fost integrată cimitirului și a primit numele de Covenanters' Prison.
        Cimitirul este asociat și cu Greyfriars Bobby, un cățel din secolul 19, a cărui statuie se află în fața intrării în cimitir, și care, se spune, a murit, veghind, timp de 14 ani, mormântul stăpânului său. Bobby este, de altfel, singurul cățel înmormântat într-un cimitir uman.
        Revenind la oile....ăăă...la fantomele noastre, se spune că atacurile poltergeist au început în 1999, când un om, probabil un jefuitor de morminte, a forțat intrarea în mausoleul lui Sir George MacKenzie, unde o forță malefică s-a dezlănțuit. Când omul a încercat să pătrundă în sicriu, a făcut un pas înapoi și a căzut într-o groapă veche, care conținea rămășițele putrezite ale victimelor ciumei de acum câteva secole. Bărbatul a fugit, țipând, din Mausoleul Negru (cred că mie îmi crăpa inima pe loc). De atunci, cimitirul a fost centrul unor evenimente stranii, legate de MacKenzie, în jur de 3000 de vizitatori raportând zgârieturi, urme de mușcături sau de arsuri pe corp. Cele mai multe atacuri au fost raportate în imediata apropiere a Mausoleului Negru, aparținând lui George MacKenzie, și în zona numită Covenanters' Prison, care se află după colț. În momentul de față, toată zona este închisă.
        Sir George MacKenzie, supranumit Bluidy (Bloody) MacKenzie, Lord Advocate, a fost unul dintre responsabilii măcelului organizat asupra presbiterienilor, în 1679, 1200 dintre ei fiind încarcerați, iar apoi fie torturați și executați, fie lăsați să moară de foame și de frig, și a fost direct responsabil pentru moartea a 18.000 de scoțieni, perioada în care s-a aflat la conducere fiind denumită "The Killing Time".
        S-au mai raportat fenomene paranormale și în clădirile de locuințe din spatele cimitirului, un locatar, pasionat de paranormal, jurându-se că are parte de incendii inexplicabile în fiecare locuință în care se mută.
        Acesta este unul dintre tururile organizate în Edinburgh. Poate ajungeți pe-acolo și riscați. 
 
        



 
        
     
         

Mausoleul Negru



Bibliografie:

-http://www.eatdrinktravel.com/most-haunted-graveyard-in-the-world-greyfriars-kirkyard/

-https://www.gonext.com/2018/10/31/haunted-edinburgh-two-tales-of-terror/

-https://en.wikipedia.org/wiki/Greyfriars_Kirkyard 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BISERICA LUI MATIA - SIMBOLUL CLUJULUI

  Nu există om care să fi trecut prin Cluj și să nu știe unde este biserica lui Matia (care, spre surprinderea multora, nu se traduce în rom...